Útmenti kereszt épült Fűzvölgyön

Kedvezményezett: NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT FŰZVÖLGY
Cím: Magyarország, 8777 Fűzvölgy, Kossuth utca, 52.
Pályázati azonosító: NKER-KP-1-2021/1-000232
A projekt teljes költségvetése: 650 000 Ft
Támogatás az elszámolható költségekre: 100%
Támogató: Magyar Állam

A NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT FŰZVÖLGY pályázatot nyújtott be Hazai Egyházi és Nemzetiségi Támogatások program, Útmenti keresztek 2021. évi költségvetési támogatása a támogatása kategóriában, mely NKER-KP-1-2021/1-000232 azonosítószámú „Útmenti keresztek 2021.” című projekt ötletet 650. 000 Ft támogatásban részesítette a Magyar Állam. A projekt teljes költségvetése: 650 000 Ft.

A fűzvölgyi német nemzetiségi önkormányzat megalakulása óta fontosnak tartja a nemzetiségi hagyományok és kultúra megismertetését, illetve a német nyelvű hitélet erősítését az idősebb korosztály és a fiatalok körében. Ezt célozza a tervezett újonnan felállításra kerülő kőkereszt is, mellyel az „őshazából” a németországi Koblenz-ből, az „ősök” betelepülésének 300. évfordulójának kívánnak emléket állítani. A német kisebbség vallási életének emléket állító keresztek felújítása a nemzetiség tagjainak és a térség német fiataljai nemzeti identitását kívánja erősíteni. Természetesen a magyar és a német hitélet nem válik el élesen, így a projekt célcsoportjaiként tekinthetjük a környező települések lakosait is. Erősödik a civil aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődés. Segít megélni és megjeleníti a közösséghez tartozás élményét; megalapozódik nemzeti identitástudata, történelmi szemlélete; identitása, valamint a német nemzeti és a keresztény elkötelezettsége kialakítását és megerősítését. Ez a kapcsolódás a kereszténységhez jellemzi a térségben élő németeket is, így a hitéletükben kiemelkedő szerepet játszanak a keresztek.

A projekt támogatásával megvalósuló kereszt önkormányzat tulajdonában lévő belterületen, Fűzvölgy hrsz 85-ös számon került felállításra. A kereszt teljes magassága 4,25 méter. Az aljától számított 2,12 m magasságig a kereszt teste 20 cm x 20 cm keresztmetszetű, efölött 25 x 25 cm-¬es méretekkel bír. A feszület keresztágának teljes hossza 110 cm, A feszületet három darabból áll össze. A korpusz kőből készül.

„A kereszt állítását a Magyarország Kormánya támogatta, a nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében 2021.”

Hohl László

NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT FŰZVÖLGY ELNÖKE